Petra Pielanen
Petra Pielanenkeramiste

Petra`s verhaal

Ik ben Petra Pielanen en ik maak keramiek op de draaischijf, handgemaakt en dus uniek! Voor op je tafel, in je keuken, je interieur of voor jouw bedrijf. Gebruiksgoed vooral, tijdloos en origineel. Veelal op steengoed temperatuur ( >1140graden) gestookt. Vaak perfect door imperfectie. Ieder stuk klei gaat veelvuldig door mijn handen om uiteindelijk zijn eindresultaat te worden.

Heel wat jaren geleden kwam ik in aanraking met het ambacht pottenbakken. Het heeft me sindsdien niet meer losgelaten en me gebracht waar ik nu sta. Ik heb 1 seizoen gedraaid bij een ambachtelijk pottenbakker in Nieuwveen. Zo herontdekte ik mijn creatieve kant op een fantastische manier! Ik wilde meer, daarom ben ik in 2018 begonnen met de ambachtelijke Nederlandse Keramiek Opleiding te Gouda. Op 22 oktober 2021 heb ik het diploma tot Keramist in ontvangst kunnen nemen! Graag zou ik mijn vaardigheden verder willen uitbreiden, de mogelijkheden zijn eindeloos. In september 2021 ben ik begonnen aan het extra glazuurjaar, ter verdieping in het ontwikkelen van nog meer eigen glazuren.

Ik werk in mijn eigen kleine pottenbakkerij, waar ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten. Mijn vaste baan heb ik in maart 2020 opgezegd en zo kan ik nu nog meer doen waar ik enorm veel energie van krijg. Het werken met de handen in de klei geeft mij rust en ontspanning, klei vertraagt….

Trots dat mijn werken bij de mensen thuis staan en dat ik de eerste opdrachten heb mogen afronden!

Inmiddels geef ik ook met veel plezier workshops voor beginners. Als eerste kennismaking met de draaischijf en de klei. Wil je meer informatie over het volgen van een workshop, vul dan het contactformulier in.

Spreekt mijn werk je aan, heb jij iets moois gezien en/of heb je gewoon een vraag, neem dan contact met me op.

Groet!

Uw unieke bord bijvoorbeeld, hoe wordt die gemaakt?

De hoeveelheid benodigde klei wordt eerst afgewogen en goed door gekneed. Ik heb vooraf dan al bepaald dat ik een bord wil draaien en met welke klei. Ik moet bepalen of ik een decoratie ga toevoegen of niet, of dat er later nog klei aan toegevoegd moet worden, bijvoorbeeld een handvat.  Het bord wordt gedraaid op de draaischijf en moet dan enige tijd drogen voordat het een bepaald stadium in droogheid bereikt. Het bord wordt dan afgedraaid, wat wil zeggen dat ook de onderzijde mooi afgewerkt wordt. Dit is ook het moment dat ik het item aan de onderzijde ga voorzien van mijn eigen logo! De diverse stadia in hardheid/droogheid van het bord en de bewerking ervan zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Nu uw bord klaar is en ik ben tevreden dan moet hij helemaal door en door drogen. Het bord gaat de oven in voor de eerste stook. Nadat deze goed is afgekoeld wordt hij gecontroleerd en handmatig voorzien van de glazuurlaag.  Dan is het bord klaar en kan hij nogmaals helemaal drogen voor de uiteindelijke glazuur stook. Het stoken van keramiek kost tijd. De stook zelf maar zeker ook de lange afkoelperiode stellen het geduld op de proef

Daarom;  als het u om een paar enkele items gaat, speciaal voor u gemaakt, dan gaan daar dus al snel een aantal weken overheen. Bij grotere bestellingen  bepaal ik de leverdatum graag in overleg met u. De items die u in de shop ziet, zijn beschikbaar.

Kan het werk in de vaatwasser, magnetron en of de oven?

Ik stook voornamelijk op steengoed temperatuur (1140-1240) . Dit zorgt ervoor dat het werk steen goed is, harder en dus sterker dan wanneer ik op aardewerk temperatuur (1040-1140) zou stoken. Het is waterdicht en er breekt minder gemakkelijk een stukje van het werk af. Ook werk wat deels ongeglazuurd blijft is hard en waterdicht. Het werk kan dus zonder problemen in de vaatwasser en magnetron.

Voor de keuken oven geldt een uitzondering! Tijdens het opnieuw verhitten van het product in de oven vindt er een proces plaats in de keramiek wat tot barsten kan leiden. Ik raad u daarom af het handgemaakte keramiek in de oven te verwarmen.